Masca de sudura este cel mai important accesoriu al sudorilor profesionisti, aceasta isi pune amprenta in calitatea vederii utilizatorului pe termen mediu si lung cat si asupra calitatii sudurii. O masca de sudura calitativa iti permite sudura pe parcursul mai multor ore, fara ca ochii sa fie solicitati prea mult.
Alegerea unei masti de sudura trebuie facuta foarte bine documentat, intrucat un echipament inadecvat poate avea urmari grave asupra ochilor.

Intrucat sanatatea primeaza intotdeauna, iti sugeram sa citesti urmatoarele randuri inainte de a achizitiona o masca de sudura.

Mastile de sudura pot fi impartite in 2 tipuri:

- Masti de sudura conventionale, care au in permanenta vizorul intunecat.

- Masti de sudura electronice, care se intuneca automat in timp ultra scurt odata cu aparitia arcului electric.

Diferentele principale intre aceste tipuri de masti tin de costul de achizitie, tehnologie si ergonomie.

Mastile conventionale sunt cele mai la indemana solutii, intrucat de regula vin gratuit cu majoritatea aparatelor de sudura. Acestea sunt alcatuite din corpul mastii insotit de maner si o sticla opaca cu rolul de a filtra radiatiile emise in timpul sudurii. Acest tip de geam permite sudorului sa observe arcul electric in momentul aparitiei sale, in restul timpului fiind aproape imposibil sa se vizualizeze ceva.

Din aceasta cauza pentru sudorii incepatori este recomandata evitarea pieselor cu lentile pasive, deoarece trebuie o corelare foarte buna intre montarea mastii si pozitionarea corecta a electrodului.

Pentru o sudura sigura si eficienta iti recomandam sa achizitionezi o masca de sudura LCD, care include ultimele tehnologii menite sa protejeze sudorul si sa ii permita vizualizarea cator mai multe detalii necesare in efectuarea sudurii.

Opacitatea initiala permite vizualizarea detaliilor precum pozitia electrodului si a pieselor ce trebuie sudate, dupa aparitia arcului electric, senzorii vor detecta intensitatea luminii si vor regla in consecinta nivelul de innegrire intr-un timp foarte scurt ( aprox. 0.003 secunde).

Acest timp de tehnologie inteligenta permite o utilizare indelungata prin reducerea drastica a expunerii sudorului la arcul electric. Pretul ridicat fata de o masca de sudura standard este complet justificat de masca heliomata intrucat rezultatele obtinute sunt pe masura.

Standardele Europeane reprezinta norme internationale respectate in procesul de fabricatie. Aceste coduri pot fi de tipul:
EN175 – ecranul de protectie
EN166 – viziera
EN379 – filtrul automat
EN169 – filtru innegrit

Clasa optica sau acuratetea vederii reprezinta gradul de distorsionare a imaginii vizualizate prin ecranul LCD. Acesta poate fi identificata din codul de tip 1/1/1/1 din cartea tehnica, prima cifra reprezentand clasa optica. Valoarea acesteia poate fi cuprinsa intre 1 si 3, 1 fiind cel mai performant filtru si 3 find cel mai slab.