Cuprins

1 Pompa submersibila vs Hidrofor
2 Ce trebuie sa stii inainte sa cumperi o pompa submersibila
2.1 Influenta sursei de apa in proprietatiile pompei submersibile
2.2 Ce este debitul de refulare?
2.3 Care sunt cele mai bune materiale in constructia pompelor submersibile?
2.4 Alimentarea
2.5 Oferta de produse

Ce trebuie sa stii inainte de a cumpara o pompa submersibila pentru uz caznic? Care sunt functiile si caracteristicile necesare? Afla aceste informatii citind urmatorul articol despre ceea ce te intereseaza.

Pompa de apa nu este doar o necesitate in cazul lipsei retelei de apa curenta ci si o facilitate care va ajuta in intretinerea gradinii si a anexelor gospodaresti. In cazul fermelor, pompa de apa, este un dispozitiv vital, intrucat prin amplasamentul acestora deseori mai retras, furnizarea apei se poate face doar cu ajutorul unei pompe submersibile sau a unui hidrofor de mare capacitate.

Pompa de apa ofera posibilitatea exploatarii puturilor, izvoarelor, fantanelor si a iazurilor si alimentarea necesarului de consum.

Alegerea unei pompe de apa poate fi dificila, in cazul informatiilor insuficiente, insa prin acest articol ne propunem sa va oferim informatiile necesare care va pot ajuta sa va ghidati prin vastele oferte ale pompelor de apa, deci, cum aleg cea mai buna pompa de apa submersibila pentru casa?

 

Pompa submersibila vs Hidrofor, diferente si avantaje.

Pentru a putea face alegerea intre aceste dispozitive, trebuie sa intelegem care este diferenta intre un hidrofor si o pompa.

Hidroforul este un aparat  amplasat in exteriorul putului, deasupra solului, care foloseste motorul electrc pentru aspirarea apei din put, iar pompa submersibila este un dispozitiv care este amplasat in interiorul putului, sub nivelul apei care impinge apa la suprafata. In termeni de eficienta, pompa submersibila, este mult mai potrivita pentru adancimi medii si mari, hidroforul fiind recomandat pentru adancimi de 8-9m.

Alta diferenta intre cele 2 dispozitive este automorsarea, hidroforului fiindui necesara sa ii facuta odata pus in functiune pentru a putea fi adaptat la specificul apei sursa. Pompele submersibile, facand aceasta functie automat, rezultand o intretinere mai usoara.

Diferentele de eficienta pot fi sesizate si prin consumul de energie raportat la debitul de apa, pompele avand o eficienta cu pana ld 30% mai mare in acest sens.

Cum aleg cea mai bună pompă de apă submersibilă pentru acasă?


După analizarea avantajelor și dezavantajelor fiecărui tip de produs, poti lua in considerare urmatoarele aspecte:

Particularitatile apei


Pentru a avea cel mai bun randament de la produsul achizitionat este necesara cunoasterea adancimii de unde va fi scoasa apa, distanta de la dispozitiv pana la consumatori, precum si puritatea apei.

Apa curată

In cazul apei curate, nu este necesar cumpararea unui filtru, o pompa de apa submersibila pentru apa curata este suficienta. Aceasta poate fi utilizata la scoaterea apei dintr-un put sau o fanta cu apa potabila si gata de consumat.
O astfel de pompa poate fi utilizata doar  pentru pomparea apei curate, in cazul utilizarii in apa murdara, deteriorarea nu va intarzia sa apara, asa ca mare atentie la acest aspect.

Apa murdară

In cazul apei murdare, provenita din iazuri, lacuri, este necesara o pompa special conceputa pentru apa murdara care are capacitatea de a filtra impuritatile. Impuritatile pot fi observate in tulburimea apei, sau prin prezenta prafului sau a noruiului. Un lucru de remarcat este fiabilitatea crescuta fata de celelalte tipuri de pompe, intrucat sunt special concepute pentru a impiedica impuritatile sa ajunga in paletele motorului, mentinandu-le in conditii bune pentru o perioada indelungata. Un alt factor este dimensiunea maxima a particulelor din apa, intrucat filtrele sunt fabricate cu o toleranta specifica.

Sursele de apă nu foarte adânci

Surse precum lacuri si iazuri, unde nivelul apei nu este foarte mare, o solutie in acest sens este o pompa montata in sistem de hidrofor care are capacitatea de pompare cu presiune de la o adancime de 8-9m. Distanta dintre put, iaz, fantana si casa este un alt considerent important, o pompa submersibila buna ofera o presiune de 1 bar/ 100m.

Sursele de apă foarte adânci

Surse precum fantani si puturi, cu adancimi de ordinul zecilor de metri necesita pompe submersibile cu ejector si de asemenea de tinut cont de distanta dintre sursa si casa. Daca distanta dintre sursa de apa si casa depaseste 20m, recomandam sa se instaleze o pompa submersibila multietajata cu turbina.

Poti verifica eficienta unei pompe afland indicele de presiune. Specialistii sutin faptul ca o pompa submersibila de calitate genereaza o presiune de 1 bar/10m adancime. In cazul lipsei informatiilor despre indecele de presiune, poti imparti adancimea maxima la 10 iar valoarea reprezinta indicele de presiune.

Valoarea debitului de defulare

Debitul de refulare este un indice al eficientei de pompare, acesta reprezinta cantitatea efectiva de apa care poate fi transportata cu modelul respectiv de pompa. Debitul se masoara in m3/h sau l/h (1m3=1000l).

In cazul mai multor posibili consumatori, in special simultani, este necesar sa urmariti o pompa submersibila cu un debit de refulare cat mai mare.

Pentru utilizari agricole, recomandam un debit de refulare de 2-3m3/h iar in cazul consumatorilor casnici 1-2m3/h este ideal.

Materiale si componente

Presostatul este unul din elementele importante in sistemul de alimentare de tip hidrofor. Acesta are rolul de a porni/opri pompa in functie de diferenta de presiune de pe circuit, respectiv,  in momentul deschiderii robinetului, acesta va porni pompa, iar in momentul atingerii presiunii reglate, acesta va intrerupe alimentarea electrica a pompei.

Plutitorul sau flotorul, este un alt element important al pompelor de apa submersibile, intrucat acesta controleaza pompa in functie de nivelul apei, in cazul utilizarii indelungate si scaderii nivelului de apa, plutitorul va intrerupe alimentarea electrica a pompei rezultand astfel in evitarea mergerii in gol a motorului.

Materialul ideal de constructie al pompei este inoxul, intrucat ofera atat rezistenta mecanica cat si fiabilitate.

Sistemul de alimentare

Acesta poate fi de mai multe tipuri: electric sau pe carburant. Cele pe carburant, respectiv motopompele sunt ideale pentru transportarea debitelor mari de apa >10m3/h si nu sunt recomandate utilizatorilor casnici, in schimb pompele electrice sunt ideale in aceste circumstante.

Puterea pompelor de apa este indicata de numarul de Watti.

Producatori

Pompa de apa ideala este aceea care poate fi folosita timp indelungat cu pauze mici. Fiind un aspect important al locuintei personale, este necesar sa te orientezi care un model cat mai eficient pentru necesitatiile tale si cu o fiabilitate intinsa pe ani de zile.
De aceea, recomandam producatori des intalniti pe piata din Romania, care s-au remarcat printr-un randament excelent raportat la un pret accesibil pentru buzunarele oricarui roman, precum DeToolz, Total, Elefant Aquatic, Micul Fermier, Yato, etc.

Marii producatori cer dublu sau triplu pentru aceleasi rezultate, asa ca fii atent la acest aspect si urmareste recenziile altor cumparatori.